Instagram

SAIN - Hjärnans strukturer

12 juni, 2019 - 18:33 Inga kommentarer
Gilla (1)

SAIN - våga möta det jobbiga.



Ett litet tips på vägen ? Många av våra problem går att koppla till destruktiva tankemönster. Med andra ord, våra kognitioner.

〰️

Hjärnan har ett rätt fascinerande system. Subkortikalt (djupare i hjärnan) så har vi ett gäng strukturer* som tillsammans bildar det limbiska systemet. Det limbiska systemet är våra emotioner, alltså känslor. Det busiga småsyskonet.

Frontalloben har vår nyaste edition, prefrontala cortex. Där finns chefen, äldsta syskonet, som tar logiska beslut, planerar, organiserar och verkställer - våra kognitioner.

Mellan dessa två system har vi orbifrontala cortex. Denna struktur är mellanhanden, mellansyskonet, som diplomatiskt medlar mellan det busiga småsyskonet och det rationella och äldsta syskonet. Här integreras emotioner med beslutsfattning. This is where the [...]

Postat i: Instagram Biologi

Psykologi som vetenskap

12 juni, 2019 - 18:30 Inga kommentarer
Gilla

Psykologi är inte flum ??‍♀️

?️Visste ni att Psykologin delvis kom som en utmanare till Naturvetenskapen? Man ville applicera vetenskap på mänskliga fenomen. För att utmana naturvetenskapen så behövde psykologin uppnå samma krav och kriterier.

?️Vad är då kriterierna (i korthet)?
- Det som än studeras ska göra göras mätbart, numeriskt och kvantitativt. Hur gör man fenomen som livskvalitet, självkänsla, sorg, stresshantering och lycka mätbara?
- Resultaten och teorierna man kommer fram till MÅSTE kunna falsifieras, alltså motbevisas. En teori kan aldrig bevisas (bara vara mer eller mindre sannolik), men den kan däremot falsifieras.
- Studier/experiment ska även kunna replikeras med likvärdiga resultat
- Sanningen är alltid provisorisk, den gäller bara tills en ny sanning upptäcks. Detta påstående gäller även inom naturvetenskapen.

?️Att studera psykologi är otroligt [...]

Postat i: Instagram

Resan är bättre än målet

12 juni, 2019 - 18:27 Inga kommentarer
Gilla

Jag har alltid varit den som gillar resan mer än målet, mycket för att jag nog känner att allt ofta är som bäst när man står precis inför det och hela upplevelsen ligger framför en.

Jag pratar om högvåren precis innan sommaren, upprymheten precis inför en resa, fredagsfeeling framför lördagsfeeling och exalteringen när servitören går emot en med maten. Ja ni vet.

Så vill jag för alltid leva mitt liv, jag vill fånga DEN känslan och stanna i den. Jag vill alltid stå alldeles precis inför något stort, jag vill aldrig bli klar. Jag kommer aldrig landa.

Tänker ofta på det när jag personer frågar vad jag ska bli när jag pluggat klart. JAG VET INTE, jag vill hamna i det jag hamnar i och se vart [...]

Dialektik - Notre-Dame - Skuld

12 juni, 2019 - 18:25 Inga kommentarer
Gilla

Dialektik - Notre-Dame - Skuld

Vi behöver verkligen inte sätta precis allt i perspektiv hela tiden. Det är utmattande, förvirrande och framförallt med skuldfyllda undertoner. Vilket för mig till nästa argument, vi måste sluta styra andra med skuld. Retoriskt måste vi kunna bättre.

Som detta med Notre-Dame. LÅT FOLK KÄNNA VAD DE KÄNNER. Jag är trött på denna djupt icke-charmiga trend av att låta folk veta att det de känner är fel och att de istället borde känna si eller så (implicit premiss: om du är en bra människa). Vi behöver sluta ta varje tillfälle i akt att meddela människor att deras känslor och reaktion är fel.

Allt är "fel" i relation/perspektiv till något annat, såklart? Låt människor ha sina reaktioner som de är. [...]

Shoshin (初心)

12 juni, 2019 - 18:22 Inga kommentarer
Gilla
Shoshin (初心)


A beginners mind, japanskt ord från zen buddhismen. Att ta sig an situationer med en nyfikenhet, öppenhet och iver, utan förutfattade meningar, precis som en nybörjare hade gjort ?

Kanji för 初 sho "beginner stages" + 心 shin "heart"

 

 

5 mars 2019 (länk)

Det är alltid tacksamt att bjuda in en zombie på middag, han äter mer än hjärna

12 juni, 2019 - 18:20 Inga kommentarer
Gilla (1)

Jag är så grymt fascinerad av kroppen. Allt från hur en muskel fungerar på cellnivå, till immunförsvarets märkliga men häftiga funktioner (det är en liten armé med självstyre, minne och beslutsfattande), till hjärnans beslutsfattning i att kommunicera via det endokrina eller det centrala/perifera nervsystemet.


Hjärnan är det enda organet i kroppen som är självmedvetet, som kan reflektera över sig själv. Vårt jag, vår personlighet sägs sitta i hjärnan och dess neuroner... Men ändå benämner vi den som "min hjärna", vem är då "min" i sammanhanget? Vi kan iaktta våra tankar som en separatat mekanism/företeelse. Hjärnan är också det organ vi egentligen aldrig känner av och kan relatera till.

Min MS är som en magisk biljett in i hjärnan, som fått mig [...]

Postat i: Instagram Biologi