Inlägg taggade med Neurologi

SAIN - Hjärnans strukturer

12 juni, 2019 - 18:33 Inga kommentarer
Gilla (1)

SAIN - våga möta det jobbiga.



Ett litet tips på vägen ? Många av våra problem går att koppla till destruktiva tankemönster. Med andra ord, våra kognitioner.

〰️

Hjärnan har ett rätt fascinerande system. Subkortikalt (djupare i hjärnan) så har vi ett gäng strukturer* som tillsammans bildar det limbiska systemet. Det limbiska systemet är våra emotioner, alltså känslor. Det busiga småsyskonet.

Frontalloben har vår nyaste edition, prefrontala cortex. Där finns chefen, äldsta syskonet, som tar logiska beslut, planerar, organiserar och verkställer - våra kognitioner.

Mellan dessa två system har vi orbifrontala cortex. Denna struktur är mellanhanden, mellansyskonet, som diplomatiskt medlar mellan det busiga småsyskonet och det rationella och äldsta syskonet. Här integreras emotioner med beslutsfattning. This is where the [...]

Postat i: Instagram Biologi

Psykologi som vetenskap

12 juni, 2019 - 18:30 Inga kommentarer
Gilla

Psykologi är inte flum ??‍♀️

?️Visste ni att Psykologin delvis kom som en utmanare till Naturvetenskapen? Man ville applicera vetenskap på mänskliga fenomen. För att utmana naturvetenskapen så behövde psykologin uppnå samma krav och kriterier.

?️Vad är då kriterierna (i korthet)?
- Det som än studeras ska göra göras mätbart, numeriskt och kvantitativt. Hur gör man fenomen som livskvalitet, självkänsla, sorg, stresshantering och lycka mätbara?
- Resultaten och teorierna man kommer fram till MÅSTE kunna falsifieras, alltså motbevisas. En teori kan aldrig bevisas (bara vara mer eller mindre sannolik), men den kan däremot falsifieras.
- Studier/experiment ska även kunna replikeras med likvärdiga resultat
- Sanningen är alltid provisorisk, den gäller bara tills en ny sanning upptäcks. Detta påstående gäller även inom naturvetenskapen.

?️Att studera psykologi är otroligt [...]

Postat i: Instagram

Det är alltid tacksamt att bjuda in en zombie på middag, han äter mer än hjärna

12 juni, 2019 - 18:20 Inga kommentarer
Gilla (1)

Jag är så grymt fascinerad av kroppen. Allt från hur en muskel fungerar på cellnivå, till immunförsvarets märkliga men häftiga funktioner (det är en liten armé med självstyre, minne och beslutsfattande), till hjärnans beslutsfattning i att kommunicera via det endokrina eller det centrala/perifera nervsystemet.


Hjärnan är det enda organet i kroppen som är självmedvetet, som kan reflektera över sig själv. Vårt jag, vår personlighet sägs sitta i hjärnan och dess neuroner... Men ändå benämner vi den som "min hjärna", vem är då "min" i sammanhanget? Vi kan iaktta våra tankar som en separatat mekanism/företeelse. Hjärnan är också det organ vi egentligen aldrig känner av och kan relatera till.

Min MS är som en magisk biljett in i hjärnan, som fått mig [...]

Postat i: Instagram Biologi

Strip down the comfort zone så att allt som finns kvar är JAG

12 juni, 2019 - 18:03 Inga kommentarer
Gilla

Alltså så exakt det jag gör just nu!! ?? Sen i höstas har allt handlat om lära känna mig själv och aldrig lägga mitt värde hos någon annan än mig. Det får inte spela någon roll vad någon annan tycker.

Låter lite klyschigt, men hur många kan ärligt säga att de inte strävar efter att bli omtyckta i möten med andra? Inte jag iaf... ??‍♀️ Sånt måste bort, vill ju faktiskt sträva efter att vara mig själv (Vad det nu är? ?). Så länge jag varit mig själv så ska jag vara nöjd, sen vad det väcker för känslor hos någon annan, det är ju irrelevant?

För att göra detta bestämde jag att utmana varenda rädsla och känsla av obehag jag hade. [...]

Postat i: Instagram

Dopamin och Serotonin. Ensamhet vs mening 

12 juni, 2019 - 17:57 Inga kommentarer
Gilla

Dopamin och Serotonin. Ensamhet vs mening 

Det här är två av fyra rätt fantastiska må bra-hormon (finns 2 själviska och 2 sociala). De är helt olika och fungerar i en ganska viktig balans sinsemellan. Våra liv är idag anpassade för dopamin, vilket enligt mig också är källan till den ensamhet och meningslöshet som många idag upplever. Många som dessutom inte förstår varför eftersom att de "borde vara glada" och logiskt sett inte bör känna sig ensamma. Men ändå gör vi det? Jag ska försöka förklara det lite kort ?

Dopamin är ett själviskt och kortsiktigt må bra-hormon. Det utsöndras som belöning. En bekräftelse, klapp på axeln när du lyckats med ett mål. Idag handlar det ofta om likes på Instagram och att till exempel checka av saker på [...]

Postat i: Instagram Biologi

Vilayanur Ramachandran - Neuronerna som formar samhället

12 juni, 2019 - 16:45 Inga kommentarer
Gilla

Try to grasp this ?

Grymt Ted talk om spegelneuroner av Vilayanur Ramachandran, en otrolig neuroforskare. Kort beskrivning, det enda som skiljer dig från andra är receptorerna i huden, utan dem är vi alla en och samma i perceptionen.

För att sammanfatta något förenklat, utan dessa neuroner skulle du kunna se en annan person bli rörd och själv känna detta, vilket innebär att barriären som skiljer dig från andra och annat, enbart sitter i ditt huvud. Barriären finns i princip inte fysiologiskt.

 

Postat i: Videor Biologi